Snoeien
Wanneer de forsythia in bloei komt betekent dit dat we de snoeischaar, takkenzaag, enz. …. De rozentuin in moeten. Wie maar niet kan onthouden wat wel of niet en hoe ook alweer, kan terecht bij een van de snoeicursussen die de De Rozenkring exclusief in 2015 voor haar leden, vrienden en kennissen organiseert.
Snoeien van zomerbloeiende rozen
Snoeien van moderne rozen (doorbloeiende)
De truc met…
een (oude) kartonnen doos.
Clubblad De Rozenkring exclusief Jaargang 17 nummer 4 truc met kartonnen doos
Mooie, gezonde rozen in de tuin? Het kan eenvoudig!
Kiezen: blote wortel of in pot?
- Rozen in pot (containerplant) kunnen het hele jaar worden geplant, maar bij voorkeur in het late voorjaar. Controleer voor aankoop de wortels steeds op uitdroging.
- Rozen zonder wortelkluit of met blote wortel worden best laat in de herfst geplant.
- Koop stevige, gezonde exemplaren die vrij zijn van ziektes en plagen, en van beschadigingen van de rooiploeg.. Bij rozen in pot toont het blad of de roos al dan niet gezond is. Je ziet wat je koopt en dat is een voordeel. De prijs is navenant.
- Kies voor rozen die passen in ons klimaat, rekening houdend met de beschikbare plaats, uren zon, grondsoort, beschutting tegen sterke wind. Voorzie voldoende ruimte om de rozen volledig uit te laten groeien. Rozen met ADR-label genieten onze voorkeur.
- Rozen houden van een goed doorlatende, vruchtbare leem- of lichte kleigrond, voorzien van organisch materiaal met een pH 6-pH 6,5 neutraal. Lichte zandgrond droogt na regen of een sproeibeurt al snel uit en de voedingsstoffen spoelen snel weg van de wortels. Zandgrond kan verbeterd worden door toevoegen van compost en/of bentoniet. Zware kleigrond kan verlicht worden met compost en rijnzand.
- Rozen verlangen een open, zonnige standplaats met veel licht (5-7uur/dag) en afgeschermd tegen sterke wind.
Planten van nieuwe rozen
- Plant nooit rozen waar jaren voordien rozen hebben gestaan . Het kan wel maar dan moet je ofwel de grond vervangen, wat zeer arbeidsintensief is of je gebruikt hiervoor speciale producten als Rootgrow®.
- Planten met kale wortel kunnen een week op een koele en vochtige vorstvrije plaats, in een goed gesloten zak, bewaard worden. Wanneer ze niet binnen de week geplant worden, dienen ze ingekuild te worden in rijnzand.
- Voor het planten de volledige roos in een waterbad voldoende vocht laten opzuigen.(1-2uur). Wortels insnoeien tot een melkwit snijvlak zichtbaar is. Tijdens de voorbereidingen van het plantgat afdekken met een zak om uitdroging te voorkomen. Pralineren of inmodderen met een modderbadje op basis van leem kan ook. Rozen in pot worden enige tijd in water gedompeld en de wortels worden losgemaakt alvorens te planten..
- Het plantgat moet voldoende diep en ruim zijn en de ondergrond goed losgemaakt.
- De wortels van de roos worden uitgespreid en de ruimte ertussen wordt opgevuld met fijn verkruimelde grond gemengd met Vivimus® voor rozen van DCM.
- De ent- of oculatieplaats (waar wortels en takken elkaar raken) moet 5 cm onder het grondoppervlak zitten.
- Na het planten met ruim water aangieten. Vervolgens wordt de grond stevig aangedrukt met de hiel van de voet.
- Rozen met blote wortel, in het najaar geplant, worden best pas in het voorjaar op de juiste hoogte gesnoeid.
- De dunne en dode takken worden verwijderd en dan wordt de struik gesnoeid tot op3 à 4 ogen. Als hoogste oog wordt een naar buiten gericht oog gekozen.(dit laatste is geen absolute noodzakelijkheid)
- Een rijk bemeste grond geeft rijkelijk bloeiende rozen. In november kan oud verteerd stalmest aan de voet van de rozen gelegd worden. Wat overblijft wordt in het voorjaar in de grond geharkt. In maart krijgen rozen best organische rozenmeststof DCM voor rozen (+/-150 gr./m²) aan de voet van de struik. Einde juni, begin juli na de eerste bloei wordt nog 50 gr./m² uitgestrooid. Half augustus geven we nog wat extra Mg in de vorm van patentkali. Wanneer rozelaars vanaf half september nog meststoffen krijgen, gaan ze blijven groeien. Hierdoor hebben ze onvoldoende tijd om af te harden voor de winter.
Verzorgen
- Om een bodem in optimaal evenwicht te brengen begint men aan de basis met een pH-neutrale bodemverbeteraar als compost. Door compost met de tuingrond te mengen verbetert de waterhuishouding, de structuur en het bodemleven. Dit betekent dat compost de planten de ideale omstandigheden aanbiedt: water naar behoeven, genoeg zuurstof voor de wortels én een verhoogde weerstand tegen ziektes en insecten.
- Wie rozen graag in potten zet, kan 25% compost onder de potgrond mengen. In perken plant men rozen met blote wortel met de entplaats 5 cm diep onder de grond in een plantput. De plantput dient tweemaal zo diep en breed als het wortelgestel van de rozenstruik te zijn en de grond wordt best met 20 % compost vermengd. Dit houdt de bodem vochtiger in droge periodes en brengt meteen de nodige voedingsstoffen aan.
- Na de voorjaarssnoei kan de bodem in de rozenperken bedekt worden met 5 cm grove compost. Onkruid kiemt er niet doorheen en ingewaaid onkruid laat zich makkelijk wieden of schoffelen. Het bodemleven mengt deze mulchlaag met de tuingrond waardoor deze luchtiger wordt.
- In de winter kunnen de rozenstruiken beschermd worden tegen strenge kou door aan de voet van de plant 2 cm compost te leggen, eventueel afdekken met vliesdoek of dennentakken.
- Regelmatig je rozen bespuiten met een goede bladvoeding geeft ze een steviger donkergroene bladstand, die dan ook minder vatbaar is voor ziekten.
- Wekelijks onkruid wieden en de bodem los houden.
- Water geven bij aanhoudende droogte is een vaak vergeten karwei. Zeker bij pas aangeplante rozen moet dit in het oog gehouden worden.