Roos in de kijker
´Hansestadt Rostock´®
(Rosen Tantau 2010)
is de naam van de roos van het jaar 2020
De stemming is duidelijk!
Sinds 2016 kunnen de leden van de Duitse rozen verenigingen hun favoriete roos kiezen onder de genomineerde rozen.
Deze nieuwigheid in rozenland scoorde in het 59e internationale concours voor rozen nieuwigheden maar liefst 79/100; een nog nooit gezien resultaat. De internationale jury was het dan ook unaniem eens dat deze floribundaroos van Tantau bekroond werd met de gouden roos van Baden-Baden 2011.
Een glunderende Jens Krüger mocht in de Gönneranlage de zo fel begeerde gouden roos in ontvangst nemen.
Hansestadt Rostock®, een perkroos van het floribunda type is zeer vitaal met een krachtige groei reeds in het eerste jaar na aanplanting. Ze vormt nog in hetzelfde jaar een goed gesloten struik wat de onkruidgroei sterk terug dringt. Het frisgroene glanzende blad steekt fel af tegen de barnsteen- tot abrikooskleurige goed gevulde bloemen. De bloemen met een diameter van 8-10 cm, die bovendien ook een fijne geur hebben, verschijnen in trossen aan de stengels en vormen een waar boeket op de plant. Deze roos wordt 60 tot 80 cm hoog. Men plant best 5-6 planten /m². Deze roos is uitermate geschikt om zowel in de private tuinen, als in openbare plantsoenen aangeplant te worden in grote vlakken. Niet alleen in Baden–Baden maar ook op andere locaties kaapte deze roos de hoofdprijzen weg. Gouden medaille in de categorie Floribunda rozen Baden-Baden 2011, Goud in Parijs 2011 & journalistenprijs in Parijs 2011, Gouden medaille Monza 2011. Hansestadt Rostock is een stadje in het noordoosten van Duitsland gelegen aan de Oostzee. In het jaar 1218 verkreeg de plaats aan zee het Lübische stadsrecht. Rostock strekt zich uit over ongeveer 20 km langsheen de rivier de Warnow. De Warnow is een kleine rivier in Duitsland van 151 km. Hij loopt door Mecklenburg in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Kort voor de monding wordt hij veel breder en wordt dan de Benedenwarnow (Unterwarnow) genoemd. Hij is hier voor grotere schepen bevaarbaar waardoor Rostock kon uitgroeien tot een havenplaats van enige betekenis. Rostock wordt voor het eerst genoemd in 1160. Er was toen een Slavische nederzetting, genaamd Roztoc aan de Warnow. In 1189 is er voor het eerst sprake van een Duitse nederzetting op de andere oever. Deze plaats heeft in elk geval sinds 1218, maar waarschijnlijk al eerder, stadsrechten. Rostock was een lid van de Hanze, en werd daarmee in de Middeleeuwen een rijke stad. De universiteit van Rostock werd in 1419 gesticht, en is daarmee de oudste universiteit van Noord-Europa. Eind vijftiende eeuw werd de tot dan toe onafhankelijke stad veroverd door de hertog van Mecklenburg. Door blijvende ruzies tussen de stad en de hertogen en plunderingen verloor de stad geleidelijk aan zijn macht. In de negentiende eeuw raakte Rostock weer in opkomst door een bloei van de scheepsbouw. In de jaren twintig werden in Rostock de vliegtuigfabrieken van Heinkel gevestigd. Na de machtsovername door de nationaal-socialisten werd de vliegtuigproductie sterk opgevoerd, en groeide de stad snel. In de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad door de geallieerden zwaar gebombardeerd, maar later weer opgebouwd. Na de oorlog ging de groei door, in deze periode werd onder meer de zeehaven gebouwd, de belangrijkste zeehaven van de DDR. Na de Duitse Hereniging verloor Rostock haar bijzondere positie. Het inwoneraantal nam sterk af, vooral door emigratie naar het rijkere West-Duitsland.
Barnsteen (amber) is eigenlijk geen steen. Het is fossiel verharde hars van de pijnboom, die ongeveer 50 miljoen jaren geleden groeide in het Oostzeegebied. De Pinus succinifera scheidt deze hars af. Tijdens dit afscheiden bleven er nog al eens insecten aan de kleverige hars vast zitten, zoals muggen, mieren, spinnen, vliegen, mossen, enz. Grote voorraden liggen nog op de zeebodem en na een zware storm kun je de “steen” aangespoeld vinden op het strand. Alleen echte barnsteen kan “elektrisch” geladen worden, bv. door er over te wrijven, waardoor hij “magnetisch” wordt: papiersnippers blijven aan de steen plakken. Een andere eigenschap is dat je de steen met een lucifer kan aansteken, een fenomeen waar de steen zijn naam aan te danken heeft: barnen of branden. Toepassingen voor deze steen:Tegen problemen met de stofwisseling, reuma, allergische ademhalingsklachten, om wonden te genezen. Barnsteen moet zo vaak en zo lang mogelijk op de huid gedragen worden. Draag bij allergische ademhalingsklachten altijd een barnsteenketting.
De tuinman