De Gordel

Rozen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosa ´De Gordel´ Jos Berghmans (B)

De Gordel krijgt zijn eigen roos.

 

26/08/2010

Onder enorme persbelangstelling werd tijdens de persconferentie van de Gordel op 26/8 is een nieuwe roos gedoopt: Rosa ´DeGordel´. Meter en peter zijn heel toepasselijk Carla Galle en Albert Gryseels, respectievelijk administrateur-generaal en algemeen directeur van Bloso.

 

 

De koningin van de bloemen prijkt voortaan op het blazoen van de Gordel. Eens te meer een bewijs van erkenning en waardering. Want de Gordel is in die 3 decennia meer dan een begrip geworden, zeg maar een stuk cultureel erfgoed. Het werkwoord gordelen was al officieel opgenomen in onze woordenboeken. Nu krijgt ook Rosa ´De Gordel´ een vaste plaats in onze flora.

Het verhaal begint al zo'n 10 jaar geleden. Jos Berghmans had in zijn tuin een verwelkte en verkommerde rozenstruik staan. In het voorjaar al vielen de bladeren af. Van de struik bleef alleen een skelet over. Berghmans zocht contact met De Rozenkring en zijn voorzitter Michel Oyen. Met wat goede raad leerde hij zijn rozen beter verzorgen om ze in goede conditie te houden. De interesse werd geprikkeld, een fascinatie was geboren. Jos Berghmans begon zelfs te experimenteren met eigen kruisingen. Na heel wat mislukkingen en teleurstellingen had hij in 2005 een zaailing die uitgroeide tot een heesterroos. Het roosje werd geoculeerd en op enkele locaties uitgeplant voor opvolging. De roos werd meerdere malen door rozenkenners beoordeeld en goed bevonden.

5 jaar is er gekweekt aan deze nieuwe variéteit. Rosa ´De Gordel´ is een kruising van de theehybride ´Stephen's Big Purple´ met een floribunda zaailing met mauve kleur. Het is een rechtopgroeiende heester met weinig stekels. Het jonge hout is roodbruin, in een later stadium verkleurend. Het donkergroene lederachtige blad staat garant voor ziekte- resistentie. De bloemen zijn gekwartierd, goed gevuld, roze met een lichtmauve kleur, in de uitbloei verblekend naar lichtroze. De roos verspreidt een aangename intense rozengeur en de heester is zeer goed winterhard. De laatste twee strenge winters is ze doorgekomen zonder enige schade.

Volgend jaar zal er een grote rozenborder met deze nieuwe roos aangeplant worden in het Domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw en vanaf 2012 is de roos verkrijgbaar in de handel. Dat is een normale ontwikkelingsperiode. Er moet gerekend worden dat vanaf de dag van het bestuiven van een roos tot deze in de tuin kan geplant worden minimum 7 tot 8 jaar nodig zijn om voldoende plantmateriaal te hebben voor de verkoop.

Op die manier siert de Gordel niet enkel de rand rond Brussel, maar over enkele jaren hopelijk ook heel wat Vlaamse tuinen van Rozenliefhebbers die de koningin der bloemen op de juiste plaats in hun hart dragen.