Tuin van

Tuin van

STEFAAN & MARLEEN Rozenkwekerij met een B&B

Tekst: Michel Oyen / Foto's OYMI

 

In het hartje van. de Faluintjesstreek en na enkele omzwervingen

komen we aan in de Tinnenhoekstraat te Moorse/ bij Stefaan en

Marleen, Deze twee kranige en tjokvol zittende energiebommen

hebben enkele jaren geleden gekozen om het roer 180° om te

gooien. In dit rustig en zeer landelijk gelegen kerkdorpje hebben

hun dromen nu vaste vorm aangenomen. Het werk is weliswaar nog

niet helemaal voltooid maar de B & B staat er in vol ornaat te prijken

achter een imposante toontuin. Een weloverdachte keuze:

Marleen de B & B en Stefaan de rozenkwekerij.

 

EVEN DE LOCATIE WAT NADER TOELICHTEN.

De Faluintjesstreek is gelegen rond de Aalsterse deelgemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. De naam Faluintjes is ontleend aan het gelijknamige natuurgebied tussen de ons

welbekende abdij van Affligem, het aldaar geproduceerde bier, en het centrum van Moorsel. Voor wandelaars is dit een prachtige omgeving om tot rust te komen midden in de natuur. De wandelingen situeren zich pal op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, in de schaduw van de abdij van Affligem. Onder invloed van de abdij groeide de streek uit tot de hopregio in Vlaanderen. De streek is niet groot genoeg om er een wandelnetwerk aan te leggen. Mede daarom is gekozen voor vier aparte wandelroutes die wel het volledig grondgebied van de regio bedekken. Alle routes zijn bewegwijzerd met zeshoekige bordjes op houten palen. De afstanden variëren tussen 8 en 13 km.

 

DE FALUiNTJES OF DE FALUINTJESSTREEK

Dit is algemeen beschouwd de geografische omschrijving van vier voormalige Belgische gemeenten, nl. Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. Heden allemaal deelgemeenten van de Belgische stad Aalst. Strikt genomen is enkel het gedeelte ten zuiden van de Molenbeek in Meldert de benaming waardig. De Faluintjes kregen gedurende de geschiedenis verschillende benamingen zoals falloerden (1417), fallanten (1458), falaën, fauluynten (1727), fallontjens (1779), faillanten (1821) en falaentenbosch en meersch. Etymologie: Faluintjes verwijst onder meer naar het middeleeuws falloerden, wat takkenbossen of houtbussels betekent. Die waren samengesteld uit wilgen- en essenhout, vegetatie die er in het verleden massaal groeide. Een andere verklaring kan gezocht worden in het Franse woord falun dat in de geologie wordt gedefinieerd als een schelpbank. Gelet op de rijke schelpenfauna die voorkomt in de Meldertse ondergrond is deze benaming zeer toepasselijk. De Faluintjes zijn te bezoeken aan de hand van vier uitgestippelde wandelingen, waarvan de start telkens in één van de voornoemde dorpen ligt.

 

FIETSROUTE HOPPETOCHT: FIETSEN LANGS HET GROENE GOUD.

Niet zonder trots stelde Toerisme Oost-Vlaanderen zijn nieuwe thematische fietstocht voor die de 'Hoppetocht' werd gedoopt. De fietstocht kwam tot stand dankzij een vlotte samenwerking met de diensten Landbouw en Toerisme van de stad Aalst. Meldert-Dorp en de abdij van Affligem zijn de vertrekpunten van twee fietslussen, die je doorheen Aalst, Asse en Affligem leiden.

 

HOPSCHUUR VAN EUROPA

Vandaag staat de hopgeschiedenis nog steeds wat in de schaduw van de West-Vlaamse regio Poperinge, een stad die onlosmakelijk verbonden is met de hopteelt. Maar laten we niet vergeten dat de Aalsterse regio ooit bekend stond als dé hopschuur van Europa. Op het hoogtepunt van de hopteelt, rond het jaar 1800, groeide tussen Asse en Aalst 2000 ha hop. Bijna 9 gezinnen op de 10 leefden hier toen van de opbrengst van het gewas. Na de Tweede Wereldoorlog ging het steil bergaf met de arbeidsintensieve hopteelt in deze regio en de hopboeren moesten voor de buitenlandse concurrentie het hoofd buigen. Met het 'Hopproject Faluintjes' brengt de stad een eerbetoon aan dit (bijna) verdwenen ambacht en liet ze het hopveld van Roger en Irma Baert te Meldert heropbouwen, als levend stukje erfgoed.

 

FIETSEN EN BIJLEREN

Dankzij deze fietstocht kun je niet enkel genieten van de rustige, groene omgeving, maar hij biedt je ook de kans om iets op te steken over de hopgeschiedenis. Onderweg ontdek je immers tal van bezienswaardig¬heden en restanten van de hopteelt. Lus l start aan het levend hopmonument te Meldert-Dorp en telt 36,6 km. Ze voert je doorheen de Faluintjesstreek en Aalst.

Lus 2, 34 km, start aan de abdij van Affligem en leidt je via Meldert naar Opwijk en Asse. Wie nog wat fysiek over heeft, kan ook beide lussen combineren, want ze sluiten naadloos op elkaar aan. Zo zie je maar: de actieve toerist kan in de

B & B van Marleen alle nodige informatie vinden om deze streek te verkennen. Heb je geen fietsdrager, dan kan je hier uitstekende fietsen huren tegen het geldende tarief. Teruggekeerd na een heerlijke wandeling of fietstocht kan je wegdromen in één van de fantastische gastenkamers met klinkende namen als Sorrento, Grand Amore, Sweet Dream, Moonlight, Nostalgie. Meteen zitten we in het vaarwater van Stefaan. De rozenkwekerij is een verlengstuk van de vroegere vermeerdering van snij-rozen.

Om aan de hedendaagse behoeften van de consument te voldoen heeft Stefaan zich ruim geïnformeerd wat de tendens heden ten dage is bij jan met de pet. Hij wil het roer totaal overeen andere boeg gooien en zich op middellange termijn inzetten voor het kweken van ziekteresistente soorten. Niet alleen de consument zal hiervan de vruchten plukken maar ook de rozenkweker zelf.

Gedaan met een hele waslijst bestrijdingsmiddelen en spuitschema's. De hedendaagse klant wil rijkbloeiende en onderhoudsvriendelijke rozen in zijn tuin aanplanten. Om de eindverbruiker de mogelijkheden aan te tonen heeft Stefaan een mooie collectie van hedendaagse rozen aangeplant vlak bij de ingang van zijn privéwoning. Alvorens toegang te krijgen tot de toontuin moetje willes nillens door een loofgang van rozen lopen. Links en rechts begroeten je rozen met klinkende namen als 'Guirlande d' Amour', 'Golden Gate', 'Laguna', 'Moonlight',... Deze laatst genoemde klimroos is zeer gezond met prachtige abrikooskleurige knoppen die bij het opengaan verkleuren naar zachtgeel met een pinkkleurig randje. De bloemen zijn halfgevuld met 10-12 petalen. De roos is op een multiflora onderstam geoculeerd. In 2007 behaalde Kordes met deze klimroos goud in Belfast.

 

Drie treden brengen je letterlijk naar een hogergelegen niveau. Midden in de ronde border prijkt een stamroos die haar prachtige bloemen naar beneden laat vallen als een waterval. Rosa 'Jasmina'. In het oog springen de parelmoerkleurige groep 'Aspirine Rose' (ADR in 1995), in combinatie met een partij lavendel. Hier koos Stefaan voor de variëteit 'Munstaed'.

 

Vlak naast het poortje in volle bloei de 'NDR l - Radio Niedersachsen™'' Syn.: KOReledas, Big Fruitilia®, Centenary, Heartache, National Radio. Deze prachtige struikroos doet het erg goed mits de nodige verzorging en jaarlijkse snoei. Hij wordt ruim 120 cm hoog en bloeit met trossen van enkelvoudige bloemen. Wat verder staat Rosa 'Passtella' Goldmedaille - Saverne 2010 ADR 2007 "Goldene Rose" Baden-Baden 2003 van de rozenkwekerij Tantau te flirten met de grassen Calimagrostis Karl Foester, die sierlijk bewegen op het ritme van een heerlijk zomers briesje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net voor we afdalen naar een tuinkamertje staat de roos Rosa 'RoterKorsar'®. Variëteitsnaam: Korrumalu (W. Kordes'Söhne 2004) Deze doorbloeiende heester¬roos (l,25m x lm) met ADR-label f2005; is zeer goed bestand tegen het felle zonlicht en zal nauwelijks verblauwen.

 

Alle soorten opnoemen uit dit gedeelte zou te veel van het goede zijn. Er wacht ons immers nog een toontuin waar rozen in combinatie met vaste planten het neusje van de zalm zijn in dit tuinverhaal. Enkele meters verderop stappen we langsheen mooie obelisken met klimrozen op kleur gekozen in functie van de grondbeplantingen. We herkennen 'Giardina' en 'Shogun' van Tantau, 'Jasmina'en 'Laguna' van Kordes'.

We staan nu pal voor de hoofdingang van de B & B. Een zeer formeel ontwerp versterkt het karakter van het gastenverblijf. Een weldoordachte combinatie van vaste planten met de uitgekozen soorten rozen is een streling voor het oog. De bladeren van de rozen zijn op en top gezond en de perkrozen staan boordevol met bloemen.

 

Mijn aandacht wordt gevestigd op Rosa 'Grande Amore'®, de grote liefde onder de rozen, is passievol, klassiek, elegant, enz. kortom hartveroverend mooi. En natuurlijk lang houdbaar. De grootbloemige 'Grande Amore'® geurt weliswaar niet, maar verder biedt zij alles wat je van een grote liefde mag verwachten: vurige passie, tijdloze schoonheid en een betrouwbaar karakter. De hoge knoppen en de fluweelrode, sterk krullende bloemblaadjes laten er geen gras over groeien: 'Jij bent voor mij de ware'. Een niet mis te verstane boodschap. De houdbaarheid van 'Grande Amore'® is met 14 dagen prima te noemen. Dankzij de lange, rechte stelen (50 tot 90 cm) met zeer weinig doornen is de roos bovendien prettig te verwerken. In volle bloei bereikt de roos een doorsnee van 11 tot 12 centimeter.

 

Op de hoeken van de met lage buxushaagjes omzoomde perken staat een roos van een in ons land minder gekende rozenkweker, nl. R. Noack. De roos 'Isarperle'® is een prachtige roos en met haar pastelzachte kleur goed combineerbaar met vaste planten. De regen en de zon hebben geen vat op haar bloeieigenschappen, kortom eentje om in je tuin te hebben.

 

 

Om alles tot zijn recht te laten komen en in functie van de gekozen soorten rozen heeft Stefaan beroep gedaan op de professionele kennis en het vakmanschap van een tuinarchitect met referenties over de landgrenzen heen. Hij vond deze man in de vereniging De Rozenkring. Deze tuinarchitect, Dirk Braeckman met een verbluffende staat van dienst, tovert met vaste planten en rozen zoals geen ander. Het resultaat is dan ook verbluffend om te zien. Zowel de gasten van Marleen als de rozenliefhebber, die op zoek zijn naar vernieuwing, kunnen hier met eigen ogen zien wat tuinieren met rozen vandaag de dag betekent.

Een eindje verderop lopen we langsheen de opslagplaatsen van diverse goederen en machines. We belanden op het rozenveld dat op het ogenblik van mijn bezoek in volle bloei staat. Een prachtig schouwspel van diverse soorten in evenveel diverse kleuren haast eindigend aan de einder. We lopen door de rijen en Stefaan vertelt ons over welke variëteiten het gaat. Ik vraag naar zijn stamrozen. Aan het andere eind van de kwekerij zien we ze staan: pas geoculeerde stamrozen in diverse hoogtes. Elke stam is perfect aangebonden aan speciale spandraden, ledere stam krijgt de nodige aandacht. Enkel zo kan het resultaat van een perfect rechte stam gevrijwaard worden. Met grote fierheid toont hij hoe op een stam de drie tot vier ogen worden geoculeerd en dan voorzien worden van een gummi-sluitbandje. De snelheid waarmee de ogen gesneden worden van het enthout en het inzetten in de gemaakte T-snede gebeurt zo snel dat je al een geoefend oog moet hebben om alles te kunnen volgen.

 

Na onze wandeling op het rozenveld zetten we ons op het intussen met schaduw overgoten terras en genieten bij het drinken van een glas bubbels met echte rozenjenever van de prachtige stamrozen in pot 'Sorrento'®. We genieten van het landelijke uitzicht over de velden en de mooie borders, waarvan we stilaan afscheid moeten nemen.

En wat de kwaliteit van de rozen betreft: You don't have to toe an expert to see the difference.

La Vie En Rose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.